Hvordan bli Norgesmester i kaffe

Norgesmester Ole er tilbake med selve finalen i sin kaffereise så langt, her får du mange nyttige bryggetips og info fra Norgesmesterskapet. Moralen i historien til Ole er som han selv sier: “Du trenger ikke ha årelang erfaring for å kunne lage veldig god kaffe! Du kommer langt med interesse, gode råvarer og riktig utstyr. ” Vi kunne ikke sagt det bedre selv. Stå på Ole og alle andre som brygger kaffe hjemme på kjøkkenbenken. Husk at god kaffe gjør livet litt bedre, hver dag! Les og lær:


Her kommer noen tanker om forberedelse, utstyr og gjennomføring av årets NM hvor jeg ble norgesmester i Brewers cup. 

Det er rart å tenke på at det bare er en måned siden vi var på SMAK-messen på Lillestrøm hvor årets NM i kaffekunst ble arrangert. Like før Corona. Store deler av kaffebransjen var samlet til fire dager med konkurranser, fest og moro.

Jeg deltok i grenen Brewers Cup som går ut på å brygge best mulig kaffe for hånd. Konkurransen består av to innledende runder og en finale. 

I den første runden skal alle deltakerne bruke samme kaffe, samme vann og samme kvern. Det eneste vi kan velge selv er bryggemetoden. Vi ingenting om kaffen annet enn hvem som har levert den. 

Måten denne runden foregår på er at alle får to timer til å øve. Da skal vi finne ut av bryggemetode, oppskrift og kverningsgrad. Deretter går vi på scenen hvor vi har åtte minutter prepp og syv minutter konkurransetid.

Da skal vi lage tre brygg som tas med til dommerne på bakrommet hvor de smaker på kaffen uten å vite hvem som har brygget den. 

Kaffen vi fikk utlevert var relativt grei å finne ut av og jeg bestemte meg raskt for å bruke den vanlige V60 oppskriften jeg brygger hver eneste dag.

20 gram kaffe til 300 gram vann med temperatur på 93 °C. 

Jeg deler opp i fem hellinger. 

  1. 50 gram med 40 sekunder bloom
  2. 70 gram – vent til 1:30
  3. 60 gram – vent til 2:10
  4. 60 gram –vent til 2:50
  5. 60 gram – bryggetid 3:30

Se gjerne denne bryggevideoen for inspirasjon:

Selve bryggingen gikk greit, men jeg kunne risikert å røket ut allerede før det hele var i gang. Kvernen var nemlig ukjent for de fleste av oss og når det var min tur til å gå på scenen fikk jeg ikke startet den. Det kunne ført til at jeg hadde gått over tiden og dermed røket ut for det hele var i gang. 

Heldigvis hadde jeg en veldig snill konkurrent ved siden av meg som viste meg hvordan jeg kunne få start på den igjen. Så tusen takk til Beate Sofie Myksvoll for at du kom meg til unnsetning!

Følelsen av muntlig eksamen


Finaleomgang Kaffe NM

I den neste runden står deltakerne friere. Da kan vi velge kaffe, kvern og vann selv. Utfordringen med denne runden er at man skal holde en presentasjon samtidig som man brygger kaffe. 

Det er tre dommere som vurderer smak og fremføring, og én dommer som vurderer hvordan du gjør ting teknisk. I tillegg er det tidtakere som holder kontroll på tiden. 

Du blir bedømt ut i fra en rekke ulike parametere. Hvor godt du klarer å beskrive smakene, hva dommerne finner i koppen, kundeservice osv. I tillegg er det en rekke ulike regler man skal forholde seg til. Som du kunne lese i mitt forrige innlegg hjelper det nemlig ikke å lage god kaffe dersom du ikke følger reglene. 

Det kan kanskje høres skummelt ut å skulle lage kaffe til dommere som kan så mye og som vurderer alt du gjør, men det er viktig å huske på at de bare vil deg vel. 

Til NM hadde jeg med meg både vanlig V60 i glass, Aeropress og den nye V60 Immersion Dripper Switch. 

Jeg hadde med meg tre forskjellige kaffer til konkurransen som alle var bra, men det var en som utkrystalliserte seg. En anarobisk fermentert geisha fra gården Finca Hartmann i Panama, brent av Audun Sørbotten som vant VM i kaffebrenning i 2015. Med andre ord en VELDIG god kaffe! 

Jeg hadde bare med meg 125 gram til konkurransen noe som er veldig lite, men kaffen var så spesiell at jeg bare måtte forsøke.

I denne kaffen ønsket jeg å fremheve kompleksiteten, munnfølelsen og sødmen. Jeg valgte derfor å bruke den nye Immersion -bryggeren jeg hadde fått anbefalt i forkant av NM. 

Med denne bryggeren kan man stoppe vannet fra å renne gjennom. Det gjør at ekstraksjonen skjer i bryggeren og at man kan få frem enda mer smak.

Oppskriften jeg brukte var som følger:

17 gram kaffe til 220 gram vann med temperatur på 93 °C. 

  1. 50 gram bloom med bryggeren lukket – vent 45 sekunder
  2. Hell deretter på 100 gram midt i med bryggeren åpen – vent til 1:30
  3. Lukk bryggeren og hell på de siste 70 grammene med vann i sirkulære bevegelser – vent til 2:30 
  4. Åpne bryggeren og la vannet renne gjennom. Total bryggetid var ca. 3:20

Kverningsgraden var litt grovere enn vanlig filter.

Oi, er jeg i finalen?

Lukten av suksess

 

Som du kunne lese i mitt forrige innlegg er jeg bare en ivrig hjemmebrygger som synes kaffe er spennende. Nivået på konkurrentene var skyhøyt så jeg forventet ikke å være i finalen, men ble til min store overraskelse ropt opp som en av seks som skulle gjøre opp om norgesmestertittelen etter at de to første rundene var gjennomført.

Finalen foregår på samme måte som den andre innledende runden, så det var bare å komme seg hjem for å finpusse presentasjonen. Jeg hadde ikke nok kaffe til at jeg kunne øve, så jeg måtte bare stole på at bryggingen satt som den skulle også i finalen.

Jeg hadde noen småting jeg ønsket å forbedre, så jeg fokuserte på dette og gjorde klar utstyret til en ny runde. 

For meg som ikke jobber med kaffe måtte jeg ta en dag på kontoret mellom innledende runde og finalen, men det var egentlig en fin måte å senke skuldrene på.

Når finaledagen kom var jeg trygg på det jeg skulle gjøre og ganske avslappet til det hele. Utfordringen var vel kanskje å ikke bli for avslappet. Da er det fort å gjøre slurvefeil, men bryggingen gikk som den skulle og jeg presentasjonen satt fint.

 Jeg lærte mye av å se på de andre deltakerne og jeg var fornøyd uansett utfall. 

NM-festen og premieutdelingen foregikk hos Espressospesialisten nede i sentrum. Det var mange hyggelige folk og god stemning. Virkelig kaffebransjen på sitt beste!

Det tok sin tid før resultatene kom, men Marit og resten av de eminente arrangørene i SCA ville være på den helt sikre siden før noe ble annonsert. 

Når de først begynte å rope opp fra 6. plass og oppover regnet jeg med at jeg ble nummer fem. Når det til slutt bare var tre igjen tenkte jeg at det var kult om jeg ble nummer tre og fikk med meg et trofé hjem.

Men så ble 3. plassen ropt opp og deretter 2. plassen. Til slutt skjønte jeg at det ikke var flere igjen og at jeg hadde vunnet hele greia. Det var virkelig en surrealistisk opplevelse for meg som er vant til å brygge kaffe til kona.

Det er også surrealistisk å tenke på at det bare er fire uker siden vi sto der på NM-festen. Verden har blitt annerledes for oss alle og det å brygge kaffe hjemme har virkelig skutt fart. Hvem vet, kanskje vi sees i NM neste år? 

En ting er i hvert fall sikkert. Du trenger ikke ha årelang erfaring for å kunne lage veldig god kaffe! Du kommer langt med interesse, gode råvarer og riktig utstyr. 

For min egen del venter nå VM i Melbourne som opprinnelig skulle vært arrangert i mai. Det er ikke godt å si hvordan verden ser ut om noen måneder, men planen er at det skal arrangeres i november. Da skal jeg være forberedt!

Take care så lenge.

Ole

Vinnere