Lysbrent eller mørkbrent kaffe?

Mørk ?

Mørkbrent kaffe er populært. Det er også lysbrent kaffe. Vi tilbyr kverner som takler begge brenningsgrader - og alt innimellom. Det er imidlertid viktig å være klar over forskjellene mellom de. Selv med en konsistent Baratza-kvern, må du gjøre justeringer basert på hvilken brenningsgrad du kverner. Her lærer du litt mer om dette. 

Mørke og lyse kaffer er ganske forskjellige fra hverandre når det gjelder deres fysiske og kjemiske egenskaper. Kvernen din oppfører seg annerledes - og må brukes på en annen måte - avhengig av hvilken brenningsgrad du kverner!

Husk også at vi generelt her i norge brenner kaffen vår lysere enn i mange andre land. Og det finnes ingen universell standard for hva som er lys og hva som er mørk brenning. Slik at det som for noen er mørkbrent, kan for andre være lysbrent. Det også er slik at kaffens iboende smaker kan brennes bort hvis man bare brenner mørkt nok. Derfor er det mange som feilaktig går ut i fra at jo lysere en kaffe er jo høyere kvalitet har den, og motsatt. Det er feil. Her er et eksempel på mørkbrent kaffe fra Kaffa, som av mange vil bli regnet som lysbrent:Mørk eller lys?

Det er tre hovedmåter som brenningsgraden vil påvirke bruken og ytelsen til en kvern: Kverninnstillingene du bruker, hvordan du trenger å rengjøre og vedlikeholde den, og hva som kan gå galt. La oss vurdere noen tips og triks for hver.

Kverningsgrad
Lysere kaffe vil vanligvis trenge en finere kverning for optimalt resultat. Fra tidligere på denne bloggen har vi lært at finere kverning øker overflatearealet, noe som hjelper ekstraksjonen. Mørke og lette kaffer har forskjellige løselighet og vannet vil derfor trekke ut stoffer på en annen måte.

Mørk brent kaffe har en lavere tetthet og lavere fuktighetsinnhold på grunn av den har vært utsatt for mere varme i brenneprosessen. Dette betyr at du vil trenge et litt grovere kverningsgrad generelt for å oppnå samme utvinning når du brygger den.

Lysbrent kaffe har høyere tetthet og litt høyere fuktighetsinnhold enn mørkbrent, noe som vil påvirke løseligheten i den andre retningen og gjøre ekstraksjon litt vanskeligere. En finere kverningsgrad kompenserer for dette.

Den ekstra tettheten betyr også at kvernen tar lengre tid å bearbeide/kverne lys brent kaffe. Du kan forvente merkbare forskjeller hvis du bytter fra det ene til det andre, og i enda større grad når du kverner for espresso.
ganske lys eller litt mørk?
Brenningsgraden vil også påvirke måten kvernet kaffe oppfører seg på etter kverning. Mørke brenninger har en tendens til i større grad å være statisk elektriske, noe som kan gjøre jobben med å få den kvernete kaffen ut av kvernen og opp i kaffefilteret litt rotete. Lyse brenninger, derimot, har en tendens til å etterlate seg et tynt, tørt, papiraktig materiale som vi kaller chaff, som er en del av selve kaffefrøet, og som ofte brennes vekk i mørkere brenninger. Dette materialet er utrolig lett og også ofte statisk elektriske.

Alle kverner vi selger er kalibrert fra fabrikken for å tilfredsstille så mange brukere og bruksområder som mulig, men med bruk over tid kan du oppleve at den lysere kaffen din ikke lenger blir fin nok til espresso på kvernen. Da er det nyttig å vurdere om man skal kalibrere kvernen på nytt. Dette er mulig på alle våre Baratza kverner, og du kan finne instruksjoner på feilsøkingssidene deres.


VEDLIKEHOLD OG RENGJØRING
Alle kverner trenger regelmessig rengjøring. Kaffe etterlater oljer når du kverner den, men mørkbrent kaffe har et større potensiale for å etterlate seg oljer i kvernen. Hvis du kverner mørkbrent kaffe, er det lurt å rengjøre litt oftere enn hvis du kverner lys kaffe. Oljen kan blande seg med kaffestøv i kvernen og størkne til en gummilignende masse som kan endre kaffens flyt igjennom kvernen og endre kvernens karakteristikk og i verste fall gjøre at den går helt tett. 


Mer rengjøring er alltid bedre, men et rimelig kompromiss og forholde seg til er en grundig skrubbe av burr og kammer ved å bruke børsten som fulgte med kvernen din fire ganger i året hvis du kverner lysbrent kaffe til filter og minst dobbelt så ofte hvis du kverner espresso. Vurder rengjøring hver uke hvis du bruker spesielt mørke og kraftige brenninger som fransk eller italienskbrent espresso.
Rens
Mange synes det er lettere å kjøpe rengjøringspellets for kvern, som kvernes omtrent som kaffe. De er ofte laget av kornprodukter og vil skrubbe ut olje fra kvernens krinker og kroker og etterlate en ren overflate (om enn dekket av kornstøv). Bare husk å følge instruksjonene som følger med ditt valgte kvernrens!

Oljene fra kaffen vil også feste seg til bønnebeholderen og beholderen for kvernet kaffe. Baratza lager disse delene av en antistatisk plast, men de antistatiske egenskapene reduseres av lag med olje fra kaffe. Det er lurt å vaske disse delene i varmt såpevann - spesielt hvis du maler mørkbrent kaffe. Du ser og kjenner lett når det er på tide å vaske disse delene.

Og mens vi snakker om statisk elektrisitet - mørkere brent kaffe har en tendens til å være sprøere og skjørere, noe som betyr ekstra mye små partikler og høyere tilbøyelighet for statisk elektrisitet under kverning. 

Den sprøere og skjørere kaffen er imidlertid lettere og kverne og sliter dermed mindre på knivene i kvernen din. Stålknivene i en Baratza kvern er ment å vare i ca. 500kg før de må byttes. (ca. 2000 250g poser med kaffe altså!) Hvis du kverner utelukkende veldig lyst brent kaffe kan det være lurt å skifte litt oftere. Kverner du lys brent kaffe fra norske kvalitets brennerier kan det hende du bør vurdere bytte allerede etter 2-300 kg.

HVA KAN GÅ GALT
Som alle maskiner kan en Baratza-kvern oppleve funksjonsfeil. Uansett hvilken kaffe du kverner kan den gå tett eller kverne veldig sakte, men det er noen få forskjeller i hvorfor og hvordan dette skjer.

Det er selvfølgelig at kaffekvernen din bare skal brukes til å kverne brent kaffe. Vi anbefaler ikke å kverne krydder, grønn kaffe, nøtter eller annet materiale som ikke er brent kaffe, da dette vil skade kvernen.
Svart
En tett kvern skyldes oftest kvernet kaffe som fyller seg opp i kvernhuset, selve proppen ligger ofte i røret ut fra kvernkammeret. Dette vil også skje hvis man kverner for mye kaffe på en gang. Den lavere tettheten av mørkbrent kaffe betyr at den fyller opp skuffen for kvernet kaffe raskere, og faktisk føre til en tett kvern hvis du lar den gå helt full. 

Selv om lysbrent kaffe ikke er like utsatt for disse problemene, betyr det ikke at du ikke kan glede deg over mørkbrent kaffe - bare hold deg til rengjørings rådene over.

Fremmedlegemer som steiner, betong eller til og med skruer kan snike seg inn i kaffen på på veien fra fra kaffebusk til kjøkkenet ditt. Kvernen våre har en innebygd fail-safe i tilfelle et fremmedlegeme kommer inn i kvernen, slik at den vil unngå alvorlig skade. Når det er sagt, er en enhver reparasjon -selv en enkel en - en for mye.

Ingen spesiell brenneprofil kan hindre at fremmede gjenstander havner i kaffen din; det skjer bare fra tid til annen og er en del av kaffeopplevelsen. Det er imidlertid verdt å merke seg at mørkere brent og rimeligere kaffe ofte velges fra kaffegårder med større fokus på volum, noe som betyr at sortering og kvalitetskontroll ikke alltid er like grundig. Dette betyr en litt større sjanse for fremmedlegemer i en pose med mørkbrent kaffe.

Kvalitetsfokuserte brennerier vil imidlertid sortere ut fremmedlegemer så godt de kan, og selskaper som ikke har samme fokus på kvalitet vil sortere mindre, uavhengig av uavhengig av brennegrad. Oppsummert kan vi si at det beste er å velge kaffe av høy kvalitet også for å unngå problemer med kvernen, og du får en dere kaffe på kjøpet, uansett om den er mørk eller lysbrent. 

Vi vil si at det første, og største skrittet mot god kaffe hjemme er selve kaffen. Det andre trinnet er kvernen din. En godt brent kaffe - mørk eller lys eller et sted i mellom - er avgjørende for din kaffeglede, og kvernen er det beste verktøyet for å realisere potensialet i brenningen. Som et hvilket som helst verktøy, må det brukes riktig for å oppnå best mulig resultat. Og våre kverner kan gjøre jobben for både lyst og mørkt brent kaffe.

Av Alexander Choppin, tilrettelagt for norsk av Rune Åldstedt